Co přesně je toto oblíbené africké jídlo známé jako FUFU?
Toto oblíbené africké jídlo, které se někdy nazývá foo-foo, je základním jídlem, které se nachází v mnoha zemích střední a západní Afriky a některých karibských zemích, jako je Dominikánská republika.
Fufu se vyrábí mícháním, drcením nebo hnětením škrobové zeleniny, jako je maniok nebo pšenice, dokud nevytvoří konzistenci podobnou cestu. V Africe se konzumuje především s africkou polévkou okra nebo polévkou ogbono, čímž se dosáhne uspokojivého a vyváženého jídla.
Z čeho je fufu vyrobeno?
Odrůdy fufu se nacházejí po celé Africe a vyrábějí se ze snadno dostupné škrobové zeleniny pocházející z tohoto regionu. Běžně se vyrábí z manioku, škrobové hlíze popínavé rostliny – jam, kukuřice, škrobových banánů – plantain, pšeničné mouky, kukuřičné mouky, krupice, rýže nebo ovesných vloček.
Jak vyrobit fufu
Fufu se vyrábí různými způsoby podle toho, zda použijete škrobovou kořenovou zeleninu nebo mouku. Pokud používáte kořenovou zeleninu, jako je jam, maniok nebo plantain, nejprve ji uvařte, dokud nezměkne. Potom ho rozdrťte velkým hmoždířem (obvykle dřevěným hmoždířem) a těžkým tloučkem, dokud nevytvoří vláčné houbovité těsto.
To je obvykle namáhavé, protože je to časově náročné a může to být fyzicky vyčerpávající. Výroba fufu je opravdu práce z lásky!
Existují jednodušší způsoby, jak připravit nějaké jídlo z fufu pomocí kuchyňského robota. Po uvaření škrobového kořene použijte čepel na těsto kuchyňského robota na „hnětení“ uvařeného jídla, dokud nebude mít hladkou texturu podobnou cestu. Přitom nepřidávejte žádnou vodu. Toto funguje dobře s jámami, maniokem, nebo plantaimi.
Pokud používáte fufu mouku, nasypte ji do hrnce s několika šálky horké vody a míchejte, dokud se textura nezmění na těsto. Obvykle se to dělá velkou dřevěnou lžící.
Jak jíst fufu
Jíst toto africké hlavní jídlo může být velmi příjemným a uspokojujícím zážitkem. Podává se s africkou polévkou buď na stejném talíři, nebo na jiném talíři. Polévka je obvykle hustá a podobná šťávě a připravuje se ze zeleniny, hovězího masa, kozího masa nebo jiných bílkovin ve velkém hrnci.
Abyste si fufu vychutnali, odlomíte malý kousek a v jedné ruce (obvykle v pravé ruce) srolujete do klubíčka. Udělejte v něm malou prohlubeň, abyste nabrali trochu polévky. Potom to spolknete.
Jak chutná fufu?
Chuť fufu se liší v závislosti na ingrediencích použitých k jeho přípravě, ale jeho chuť lze nejlépe popsat jako kyselou, nevýraznou. Fufu se nejí samotné a obvykle se konzumuje s africkou polévkou, která je obvykle velmi hustá a chutná a někdy i pikantní. Takže celkovou chuť jídla určují chutě a koření v polévce.
Většina fufu jídel má velmi vysoký obsah sacharidů a některá obsahují až 100 g sacharidů na porci. Pro malé dítě tyto sacharidy poskytují velmi potřebnou energii. Pro dospělého ovšem bude stále náročnější spálit všechny sacharidy a kalorie v tomto jídle, pokud nemáte fyzicky velmi náročnou práci.
Zde je několik skvělých alternativ s nízkým obsahem sacharidů:
- Květákové fufu
- Zelí fufu
- Mandlové fufu
- Kokosové fufu
- Lilek Amala fufu
Můžete si vychutnat tuto populární africkou kuchyni i doma. Nutričně obsahuje 100 g sušiny fufu 2 g bílkovin, 0,1 g tuku a 84 g sacharidů. Ve 100 g porci vyrobené z vody je 267 kcal energie z jídla. Má velmi nízký obsah cholesterolu. Je velmi bohatý na draslík a lékaři jej běžně předepisují lidem, kteří mají nízkou hladinu draslíku v krvi.
Komentáře 0
Přidat komentář